We zijn februari 2022

Stilte, relatieve stilte aan het front, stilte in de media, stilte op WhatsApp, stilte in de wereld. Na corona eist de inval van Poetin in Oekraïne al de aandacht op van de wereld. Elke dode in het Oosten is blijkbaar zoveel belangrijker dan de duizenden doden in het Ethiopisch conflict. Opvang wordt geregeld voor duizenden oorlogsvluchtelingen terwijl een visum om Ethiopië te ontvluchten geweigerd wordt. Het stemt mij triestig. Afrika blijft het vergeten continent.

We hebben geluk dat Milen in Addis Abeba verblijft en we met haar contact kunnen houden. Uit Axum blijft het stil. We weten wel dat ze allemaal nog in leven zijn maar wat voor leven ze leiden kunnen we ons niet indenken. Mensen die je zo nabij zijn lijden honger en je kan ze niet helpen. Via, via kunnen we wat geld opsturen maar er loeren altijd profiteurs om de hoek die je willen helpen voor 35% commissie. Helpen?? Profiteren van andermans ellende noem ik dat. Goed dat er nog anderen waren zodat er toch wat hulp ter plaatse is gekomen.

Tijdens de aanvallen van de TPLF op Amhaars gebied was het voor Milen ook zeker niet veilig in Addis. Meermaals nachtelijke controle en éénmaal wordt ze opgepakt. Wanneer de politie(?) op haar gsm onze gegevens vindt wordt ze verplicht om geld te vragen om haar vrij te kopen. Het alternatief is deportatie naar de koffieplantages in het Zuiden en verplichte tewerkstelling. Vele van haar vrienden zijn zo al verdwenen. Aan wat doet dat mij denken….. Dus betalen maar: een fortuin van 1200 euro, zonder ontvangstbewijs en zonder de garantie dat ze morgen niet terugkomen. Corruptie ten top!

Nadat de TPLF terug getrokken is tot in Tigray – enerzijds om vredesgesprekken de kans te geven, anderzijds door het militaire overwicht van het Ethiopische leger dat Turkse en UAE drones heeft gekocht en hiermee de kansen deed keren – wordt het ook wat rustiger in Addis Abeba. De noodtoestand wordt opgeheven en de dagelijkse razia’s stoppen. Tigray blijft echter afgesloten. We hebben het raden naar de toestand ginder. Maar het ziet er niet goed uit.

Onze bezorgdheid deze dagen gaat uit naar hen allen maar toch in het bijzonder naar Samri, de jongere zus van Tsege. Ze was zo goed bezig in de school. Nadat de andere meisjes 1 voor 1 een diploma haalden was zij de voorloper van de nieuwe lichting die we in gedachte hadden. Ze had alles om het te maken. Intelligent, gezond, wilskrachtig, sober, een veilige thuis…en veel dromen. Eerst corona, daarna een nutteloze oorlog hielden haar twee jaar van de schoolbanken. Hopelijke kunnen we met haar als voorbeeld ons project nieuw leven inblazen. De wonden helen. De verloren tijd terug inhalen.

We kunnen alleen maar zorgen dat we klaar zijn. Klaar als we ze terug kunnen bereiken en helpen. We zullen ons steentje bijdragen om al die weeskinderen een hart onder de riem te steken en van de hongersdood te vrijwaren.

En de morele steun!! Bij gebrek aan een legertje psychologen zullen ze ons nodig hebben om de trauma’s te verwerken. De wreedheden, de plunderingen, de angst, de honger. Terug liefde in hun hart brengen zal een werk van lange adem worden. We zullen al onze ervaring hier en ginder moeten aanspreken om hen te doen aanvaarden dat ze vroeg of laat toch terug samen moeten leven en dat haat hun niets zal vooruit brengen. Gemakkelijk gezegd vanachter het toetsenbord maar in de praktijk zal het immens worden. Professionele posttraumatische stress opvang…??? Hallo, nooit van gehoord! Het zal van elkaar moeten komen en van hun rotsvast geloof dat er ergens een betere wereld is.

Maar we geven niet op. daarvoor zitten ze té diep in ons hart.

Een neutrale dagelijkse update van de situatie in Ethiopië vind je op: http://www.newsnow.co.uk

In de zoekfunctie zet je ‘Ethiopia’ en je krijgt een overzicht van wat er in de wereld verschijnt over Ethiopië

Categorieën: Uncategorized | Tags: | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Laat hier je reactie achter! Als je ons wil contacteren, kijk dan bij "contact" (rechtsboven).

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: