Wat doen we?

schoenen die we door nieuwe vervangen hebben

Een meisje waarvoor we nieuwe schoenen kochten: “Versleten? Deze geef ik nog door aan mijn zus!

Wat willen we bereiken?

Geen wereldvrede, Nobelprijzen of mirakels. Wel rechtstreekse, welgemikte, diverse hulp aan mensen die vaak maar een klein duwtje in de rug nodig hebben om het zélf te redden.

Van een simpel schoolboek, een rolstoel of een paar schoenen tot een volledige universitaire studie of kappersuitrusting. Micro-investeringen en simpele materiële hulp die hen in staat stellen voor zichzelf te zorgen én voor hun omgeving te zorgen. Eigenlijk willen we dat iedereen die we helpen onze hulp op langere termijn niet meer nodig heeft, en anderen helpt.

 

Hoe helpen we?

Via een intussen behoorlijk uitgebreid netwerk van vrienden, kennissen, klanten en sympathisanten zamelen we specifieke spullen én geld in. Elke euro die we ophalen en een grondige selectie van het ingezamelde materiaal gaat mee op reis naar Ethiopië, waar we het zelf verdelen. Er komen foto’s en verhalen mee terug als bedankje aan de milde schenkers.

We hanteren volgend systeem:

  1. Het is onze vakantie, dus onze verplaatsings- en verblijfskosten nemen wij volledig voor onze rekening. Ook de hulp voor Fana en Samrawit, met wie alles ooit begon, komt uit onze eigen zak.
  2. We zijn een aantal langdurige engagementen aangegaan: het betalen van huishuren voor de allerarmsten, de universiteit voor Meseret, kost en inwoon voor Netsanet, school voor Brahm,… Kosten die we dekken met de vaste giften die we via permanente opdrachten op onze Ethiopië-rekening ontvangen.
  3. Wereldmissiehulp en een paar grote sponsors stellen ons in staat om mee te bouwen aan de Hawelty Primary School in de armste wijk van Axum.
  4. Alle losse en eenmalige giften gebruiken we om kleine micro-investeringen te doen. Bijvoorbeeld:
  • Voor 1 euro kopen we twee schriften in Axum.
  • Een levende kip op de markt voor 5 euro.
  • Een uitrusting voor een schoenenpoetser (listro-box en schoensmeer) kost 15 euro.
  • We kopen hier bij Ikea een lamp op zonne-energie voor 17 euro. Heel handig als je huiswerk wil maken in een land vol zon maar met dagelijkse electriciteitspannes.
  • Een doktersbezoek kost 20 euro (geen ziekteverzekering).
  • Een schooluniform voor de middelbare school: 35 euro.
  • Tandarts: 40 euro.
  • Röntgenfoto’s: 40 euro..
  • Teff voor het basisvoedsel, injera, kost 75 euro voor zes maanden voor vier personen.
  • Een extra valies van 23 kg kost 175 euro bij Ethiopian Airlines. 2 valiezen per persoon zijn gratis. Gewoonlijk hebben we zo’n 2 à 3 extra valiezen nodig. Andere vormen van transport zouden ons nog veel meer geld kosten, trouwens.
  • Voor 350 euro nemen we een laptop mee voor een student aan de universiteit. Hiermee lossen we het gebrek aan schoolboeken en schrijfpapier op, en geven we ze de kans om via het internet hun wereld te verruimen.

 

Marie-Anne met Samrawit en Fana

Samrawit en Fana zoals we ze ontmoetten in 2008. Twee vriendinnen zonder hoop of toekomst. Vandaag helpen ze ons te helpen.

Wie helpen we?

Dit verhaal begon na onze ontmoeting met twee volstrekt onderkomen wezentjes: Fana en Samrawit. Via hen ging er een wereld voor ons open. Er ontstond een netwerk van families en vrienden die ons mensen aanwezen die onze hulp konden gebruiken.

Vandaag helpen we, naast Fana en Samrawit, een kerngroep van een tiental meisjes en jonge vrouwen met studeren en emanciperen.

Daarnaast zijn er een aantal arme families die we leerden kennen en die we structureel helpen om de armoede één stap voor te blijven.

Een belangrijk deel van onze hulp gaat elke reis naar kinderen, meisjes en vrouwen die we toevallig ontmoeten onderweg, of die ons worden aangewezen door onze vrienden ter plekke. We wegen af welke hulp aangewezen is, en proberen hen een duwtje in de rug te geven.

 

 

Werkt ons systeem?

We gebruiken onze intuïtie, ons hart en ons verstand, dus honderd procent waterdicht: bijlange niet. Van elke gift of investering proberen we achteraf persoonlijk of via ons netwerk op te volgen of ze gerespecteerd wordt en nuttig was. We gaan minstens twee keer per jaar ter plaatse, en hebben dagelijks contact via Facebook, Skype of e-mail.

Er gaat geen euro verloren. We kiezen er bewust voor om geen instituut of grootschalig project te zijn, omdat dat geld zou kosten dat we liever investeren in de mensen zelf.

Onze ingrepen zijn altijd piepklein, maar soms wonderbaarlijk en in enkele gevallen zelfs levensreddend voor de kinderen, meisjes en families die we steunen. We hebben hen stuk voor stuk zien openbloeien, en ze tonen ons achteraf meestal met trots wat ze zelf dankzij onze hulp hebben kunnen realiseren.

 

 

Marie-Anne voor het huis van Aster

Marie-Anne voor het huis van Aster in Axum. Naar lokale maatstaven een degelijke woonst.

Waar helpen we?

In en om Axum, een middelgrote stad in het noorden van Ethiopië. In vergelijking met westerse standaarden is het bestaan daar doffe ellende: hard werk, armoede, weinig rechten voor vrouw en kind, verse oorlogsherinneringen en een levensverwachting van amper 50.

Maar in vergelijking met andere delen van Afrika biedt het leven in Axum nog enige hoop. Net omdat er in deze streek vaak maar een béétje hulp nodig is om iemand van de rand van de afgrond te houden, is het onze overtuiging dat elke euro en elke materiële gift hier nuttig is.

We hebben ook goeie contacten in de hoofdstad Addis Abeba, waar we af en toe een handje toesteken.

1 reactie

Een gedachte over “Wat doen we?

  1. victor

    chapeau!

Laat hier je reactie achter! Als je ons wil contacteren, kijk dan bij "contact" (rechtsboven).

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: