Een einde en een nieuw begin….

 

11 jaar…zolang steunen we onze meisjes ondertussen. Met vallen en opstaan en met veel zoeken naar een juiste oplossing voor kleine en grote problemen. En kijk…Meseret behaalde haar diploma, Fana begon haar eigen restaurantje, Mahlet en Tsege vonden werk. Top of the bill dit jaar is Milen die na 4 jaar Addis Abeba haar diploma verpleegkunde behaalde. En volgend jaar is het de beurt aan Netsanet om te finishen met een universiteitsdiploma Financieel Management.

Einde verhaal? Nee toch niet. Er zijn Rahwa en Lydia en nu pas begint Samri aan haar lange weg naar een diploma. Ze nam de aartsmoeilijke kaap van ‘grade 10′ en kan als eerste in heel haar familie eindelijk verder gaan. Van het kleine, om hulp smekende kleutertje is ze uitgegroeid tot een ambitieuze tiener. Vol hoop en vol wilskracht om haar droom te verwezenlijken. De foto’s spreken voor zich. We hadden dat 10 jaar geleden niet durven dromen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een diploma halen aan de universiteit is echt niet vanzelfsprekend. Zeker niet voor jongeren die buiten Addis Abeba hun secundaire school moeten afwerken. Het nationale examen dat na het 10de jaar (het 4de jaar humaniora hier) georganiseerd wordt is onverbiddelijk. Wie niet slaagt ligt eruit. Geen herkansing meer mogelijk. Einde schoolloopbaan op 16 jaar!! De slaagkans in de hoofdstad ligt rond 60 %. In Axum 13 %.

87 % van de jongeren moet de school verlaten en proberen via betaalde colleges toch nog iets te behalen. Voor velen onmogelijk. Meisjes doen het huishouden en wachten op een huwelijksaanzoek of ze trekken naar een Arabisch land om daar met een bijna slaaf-statuut ‘housekeeping’ te doen. Goed betaald naar hun normen (300 dollar) maar keihard.  Jongens slenteren rond om hier en daar wat te kunnen verdienen en dromen van Europa, Amerika…..

Milen haar familie bestaat uit zo’n 100 mensen. Tantes en nonkels, nichten en neven, aangetrouwde familie. Niet 1 van hen slaagde in het nationaal examen en kon voortstuderen. Zij deed het wél met een diploma erbovenop. Een hele prestatie!

 

Met uw hulp! Waarvoor dank!

Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Laat hier je reactie achter! Als je ons wil contacteren, kijk dan bij "contact" (rechtsboven).

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: