Hallo Primark…H&M…

4.50 euro, 3 euro, 1.80 euro….en dan moet de solden nog beginnen!

Eventjes wat feiten op een rij. Ik wil zeker het proces van deze kledingketens niet maken en ze onverantwoordelijk noemen want daarvoor is mijn kennis van het hele retail-landschap veel te klein. Ik wil enkel mijn ervaringen toetsen met wat er zoal geschreven en aangeklaagd wordt en U even laten meerekenen….

Ze, de kledingfabrikanten, trokken jaren geleden vanuit onze contreien naar Oost-Europa, daarna nog wat verder naar China, Vietnam. Toen het daar te duur werd verhuisden ze hun productie naar het straatarme Bangladesh….

Na de ramp in Rana Plaza waarbij meer dan 1100 arbeiders/sters om het leven kwamen ging er een schokgolf door de hele wereld over de omstandigheden waarin onze kleding vervaardigd werd. Het leverde voor de mensen in Bangladesh de (trage) invoering in van meer veiligheidscontroles en een minimum maandloon van 52 Amerikaanse Dollar, 46 Euro.

Maar producenten zitten niet stil en ergens in de wereld zijn er altijd nieuwe arbeidskrachten te vinden die voor minder loon willen werken. Op naar Afrika dus….

Géén minimumlonen in Ethiopië, geen opzegtermijnen, geen vakbonden, geen vakantiegeld en eindejaarspremies….. Een onuitputtelijk reservoir van jonge arbeidskrachten. Wat wil je nog meer?…

Wat wil je nog meer….euh… Elektriciteit, transport van grondstoffen en afgewerkte producten, kennis van het productieproces om de gevraagde kwaliteit te leveren, water…

Allemaal problemen waar de beginnende productie-industrie in Ethiopië mee geconfronteerd wordt en die voor de producenten van meer belang zijn dan hun werkkrachten. Die zijn er, die werken en die kunnen geen eisen stellen.

Concreet nu…. Eén van de producenten begon een eindje buiten Adis Abeba een werkplaats om zwarte haltershirts te maken. Het gaat om miljoenen stuks om over de hele wereld te verkopen. Eerst het goede nieuws….er werd, bij gebrek aan oude industriële infrastructuur,  een nieuw gebouw gezet met zelfs een ecologische kantje. Water wordt gezuiverd en zoveel mogelijk gerecycleerd.

Er wordt 6 dagen per week gewerkt, 10 uren per dag. De productie eist 20 stuks per stikster per dag, de verkoopprijs in België is 4.50 euro.

De eerste leveringen werden terug gestuurd wegens gebreken….

Het loon? 800 birr per maand…. 26,66 euro. Dat is zo’n 1.10 euro per dag.

Juist genoeg om met 3-4 samen een kamer te huren, al vlug 1200 birr, en eten te kopen.

(over prijzen van levensonderhoud zal ik verder nog een apart artikel schrijven maar als ik je nu al vertel dat 1 ei 20 birr kost, 60 eurocent, weet je ook dat het daar niet goedkoop leven is!)

2 merkwaardige vaststellingen…

  1. De kleding die daar gemaakt wordt kost hier minder dan ginder. Topjes die wij hier 1.80 euro betalen moeten daar 150-160 birr kosten. (5 euro) Een lange broek die hier 9 euro kost betaal je in hun kleine winkeltjes of op de markt al gauw 600-800 birr. (20-25 euro) Wat geen eigen productie is wordt ingevoerd vanuit China maar met torenhoge invoertaksen.  We maken er een gewoonte van om op de plaatselijk markt ook dingen aan te schaffen om hun economie te steunen maar eigenlijk is het goedkoper om alles van hier mee te nemen. Zelfs als een extra valies van 23 kg. 150 euro kost. Je koopt ginder geen 23 kg. kleren voor 4500 birr
  2. Een beetje wiskunde: een productie van 20 T-shirts per dag levert een loon op van 800 birr. Stel dat er 5 mensen voor gewerkt hebben…de stiksters, de katoenboer, de transporteur, de schoonmaakster, iemand op de administratie….allemaal aan hetzelfde hongerloon van 800 birr.  We betalen hier 4.50 euro voor dat T-shirt.   Stel nu dat we 4.75 euro zouden betalen….. 25 eurocent meer! Dat is per man, per T-shirt 5 cent meer loon. Maal 20 stuks per dag geeft 1 euro loon per dag meer wat een verdubbeling is van het loon van 5 mensen. De kledingketen, de aandeelhouders, de directeur van het atelier, de risiconemers moeten hiervoor geen cent van hun winst afstaan. Door 25 cent meer te betalen zou het leven van de mensen met een hongerloon er totaal anders uit zien.

 

Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Laat hier je reactie achter! Als je ons wil contacteren, kijk dan bij "contact" (rechtsboven).

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: