Met alle Chinezen…

…dat de Chinezen met heeeeeeel veel zijn en dat ze daarvoor heel veel producten nodig hebben vanover de hele wereld is een gekend feit. Ook hier in België horen we geregeld over Chinese investeringen in onze bedrijven maar in het straatbeeld is daar maar weinig van te merken…

Anders is het in vele Afrikaanse landen waar Chinese bedrijven met heel veel enorm grote projecten heel aanwezig zijn in de samenleving. Van een namaak-laptop-tas tot een nieuw voetbalstadion…in alle segmenten voel je de Chinese aanwezigheid.

‘De Amerikanen komen de zieltjes winnen, de Chinezen komen de grondstoffen halen…’

In ruil voor alles wat ze maar kunnen gebruiken in hun economie bouwen de Chinezen mee aan de infrastructuur van Ethiopië. Zonder vragen te stellen over mensenrechten, zonder te ‘socializen’ met de plaatselijke bevolkingen.

Ze komen, ze bouwen, ze verdwijnen….

In ruil voor grondstoffen, voor landbouwgrond, voor ongelimiteerde invoer van textiel, voor goedkope kredietverstrekking die een land aan hen bindt…..bouwen ze een voetbalstadion, een tramlijn dwars door Addis Abeba, wegen met 2×5 rijvakken…tot aan hun bedrijven…, hele steden, een zee van hotels en de hoogste wolkenkrabber van Afrika… Bliksemsnel… Over de kwaliteit stelt men zich grote vragen!

 

 

Rond Addis Abeba bouwt men duizenden nieuwe flats. De stad barst uit haar voegen en men bouwt hele nieuwe satelliet-steden zo’n 20 km. verderop. In een grote cirkel rond de miljoenenstad verrijzen grijze slaapsteden, zonder gezelligheid, zonder eigenheid…  zodat de grond tussen de oude en de nieuwe stad voor boeren heel moeilijk houdbaar blijft. Onophoudelijk zwaar vrachtverkeer, wegvallen van bronnen en meertjes, gronden worden opgedeeld door de nieuwe wegen, vee kan niet meer vrij rondlopen…. In de toekomst zullen de mensen hier wegtrekken en zal de oude stad aangesloten worden op de nieuwe steden…. Een metropool van 15 miljoen inwoners in wording…

Deze plek is niet het échte Ethiopië…daarvoor moet je naar de dorpen ver weg van het stadsgedruis…

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Laat hier je reactie achter! Als je ons wil contacteren, kijk dan bij "contact" (rechtsboven).

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: