Leren delen

…je kan je geen grotere cultuurverschillen voorstellen dan tussen de samenleving in een kleine stad zoals Axum in noord-Ethiopië en onze verstedelijkte samenleving in de grote stad België.

Dat gaat van religie over privacy, van schoolloopbaan over familiedruk, van koken over ‘leven in het nu’…. We zullen in volgende artikels proberen over deze cultuur meer te vertellen.

Eén van de dingen die we al vroeg opmerkten was het onvermogen om dingen te delen…om iets weg te geven aan een ander. Al pasten de schoenen niet, al was de t-shirt te klein, al hadden ze een schrift teveel….alles bleef van hen want ze hadden dat toch zelf gekregen! Binnen de familie werd er al eens iets uitgeleend of gewisseld, maar daarbuiten? NO WAY!

Het is een begrijpelijke reactie. Hoe kun je van kinderen of jongeren verlangen dat ze iets weggeven als ze nooit iets hebben gehad. In het beste geval hadden ze de kleren die ze aanhadden enigszins als privébezit maar verder was er niets…dus ook niets om te delen of weg te geven!

En dus moesten we hun het vertrouwen geven dat we verder voor hen zouden blijven zorgen als zij op hun beurt voor anderen zorgden. Keer op keer terug komen, luisteren naar hun verzuchtingen, elke keer een stapje meer toenadering.

En de winst was dubbel, zelfs driedubbel!

-Als zij van hun spullen deelden namen ze een deel jaloezie weg bij andere meisjes en hielpen ze hun vrienden.

-Als zij dingen uitdeelden konden wij wat op de achtergrond blijven en niet altijd het gevoel hebben om Sinterklaas te spelen. Uitdelen is prettig maar op een bepaald moment NEE moeten zeggen is hartverscheurend. En zij wisten ook wie er het meeste nood had…

-Zij moesten ook in hun leefwereld blijven. Al bij al hadden ze het geluk om onze weg te kruisen maar ze moesten ook beseffen dat anderen dat geluk niet hadden en dat ze die niet mochten vergeten.

Soms leuke, soms harde, soms confronterende gesprekken later beseften ze dat er niet alleen een plezier is in krijgen, maar ook in geven!

Onlangs kreeg ik een berichtje: ‘We invited someone to eat with us, she was very poor…we learned that from you mom and dad!  Ik moet u niet vertellen dat dat een van de mooiste returns is dat we konden krijgen.

En dan een stapje verder… Nadat we hen voorzien hadden van teff om injera te maken, kochten we nog 5 x 20 kilo. De opdracht was: Breng deze zak teff naar iemand die het heel moeilijk heeft. Verras iemand…. En kijk…..!

Samrawit….

Fana….

Netsanet…..

Milen….

Tsege….

 

Mission completed….Woooow! Wij gelukkig!

Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Laat hier je reactie achter! Als je ons wil contacteren, kijk dan bij "contact" (rechtsboven).

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: